Centrul Medical Promedis
Buttoncorner1 Tel. 0264 429 099 Buttoncorner1 Buttoncorner1   Programare online   Buttoncorner1
Policlinici Cluj - Dermatologie Cluj - Ginecologie Cluj

Informatii utile

Informatii utile pentru parinti

FEBRA

Febra la copii este intotdeauna un semnal de alarma pentru parinti. Fie ca este vorba de o simpla raceala, gripa sau o alta infectie din corp, cresterea temperaturii este considerata de specialisti o reactie normala a corpului.

De fapt, febra reprezinta modul prin care corpul uman lupta pentru a se apara de infectii.

Febra reprezinta o crestere a temperaturii corporale deasupra variatiei circadiene normale.

Ritmul circadian al temperaturii este asociat cu variatii caracteristice de 0,5°C,dar uneori pot ajunge la 1°C între valoarea minima de dimineata si cea maxima de dupa-amiaza.

 

Temperatura rectala (interna)  este în general mai mare cu 0,6°C fata de cea axilara (externa). Astfel, temperatura peste 38° C este considerata febra, iar intre 37-38° C - subfebrilitate.

 

Acasa, trebuie sa se tina  cont de 3 lucruri foarte importante daca cel mic are febra:
- sa  se reduca temperatura
- sa  se previna deshidratarea
- supravegherea oricarei schimbari a starii de sanatate a copilului ce ar putea sa ii puna viata in pericol.

Sub varsta  de 3 luni, se recomanda examinarea pacientului de catre  medicul specialist pediatru. Nu se va administra nici un medicament inaintea consultului de specialitate.

Daca sugarul e mai mare de 3 luni si nu prezinta alte simptome se recomanda antitermice - paracetamol si/sau ibuprofen - separat sau alternativ -  (preparate cu concentratie specifica  copilului, iar doza este  calculata per kg corp). Medicamentele pentru scaderea febrei au efect temporar si ele nu trateaza in nici un fel infectia, de aceea febra va reveni atata timp cat exista infectia.

Indiferent de varsta, daca exista simptome asociate, care sugereaza o boala, infectie, sau o complicatie a febrei,  vi se va recomanda sa aduceti copilul la medic spre examinare - la cabinet sau la camera de garda. Copilul mic prezinta un risc crescut de a face crize convulsive în cursul febrei, mai ales daca exista un istoric de astfel de atacuri (ar putea fi implicata si predispozitia genetica).

Simptome, care, combinate cu febra, pot fi indiciul unei probleme mai grave:

  • Pierderea poftei de mancare, lipsa energie, paloare, sau alte schimbari in comportament si aspect.
  • Eruptie  cutanata.
  • Dificultati de respiratie, chiar cand are nasul perfect curatat.
  • Varsaturi, diaree.
  • Copilul pare in delir, are ochii "de gheata", e apatic sau  iritabil.

 

Atentionari: Inainte de a folosi orice fel de medicament, consultati medicul, pentru a se evita supradozajul.

Aspirina trebuie evitata la copiii cu infectii virale datorita posibilitatii aparitiei sindromului Reye, care apare în asociere cu infectiile virale.

 

 

SFATURI CULINARE

 

 

Brânza de vaci

 Pentru sugar se preferă brânza preparată din lapte de vacă proaspăt, cu adaos de calciu lactic. Astfel: într-un ibric se încălzesc 200 ml lapte de vacă cu două tablete a 500 mg calciu lactic amestecând tot timpul. Când începe coagularea cazeinei, apar grunji, se ia de pe foc amestecând în continuare, până se separă lactoserul. Se strecoară şi se dă prin sită. Dacă se lasă pe foc până la separarea evidentă a lactoserului uşor verzui va rezulta o brânză prea uscată.

 

 Brânza de vaci se poate obţine şi din lapte nefiert astfel: se pune laptele nefiert la prins, în vas emailat sau borcan, la temperatura camerei de 17-20ºC. După ce s-a prins laptele se încălzeşte uşor pentru a-i grăbi coagularea şi apoi se strecoară prin tifon sau sită, pentru a separa brânza de zer. Dintr-un litru de lapte se obţin 100-120 g brânză de vaci.

 

Se poate obţine brânza de vaci şi din lapte fiert cu adaos de iaurt ( 500 ml lapte fiert şi răcit la 37ºC se amestecă cu o lingură, 15 g, de iaurt şi se lasă la prins ) sau zeamă de lămâie ( în 500 ml lapte fierbinte se adaugă 6 linguriţe zeamă de lămâie ) sau cheag ( se fierb 500 ml lapte, apoi se lasă să se răcească la 37ºC, când se adaugă o linguriţă de cheag. Se lasă la temperatura camerei 12 ore apoi se strecoară ). 


 


 

Informatiile oferite sunt  cu caracter medical, fara a da sau stabili diagnostice sau tratamente medicale. Aceste informatii nu pot inlocui sfatul medicului in urma unui consult efectiv. Pentru tratamente medicale adresati-va personal medicilor de specialitate pentru consult.

Orar

Luni - Vineri 8-20
Sambata Inchis
Duminica Inchis

Telefon  0751778573
Stimati pacienti, pentru siguranta dvs, pe perioada starii de alerta nu se efectueaza consultatii/tratamente fara programare.
Programarile se pot face telefonic, prin email sau prin formularul de programare online.
Va multumim pentru intelegere. 


Noutati

Elastografie mamara

 Elastografia mamara este o metoda mai recenta de diagnostic, neinvaziva, neiradianta, cu care se evalueaza elasticitatea tesutului mamar normal sau a leziunilor depistate cu ajutorul ecografiei.
Detalii

Elastografie tiroidiana

  Elastografia glandei tiroide este o metoda mai recenta de diagnostic, neinvaziva, neiradianta, cu care se evalueaza elasticitatea tesutului  normal sau a leziunilor (nodulilor tiroidieni) depistate cu ajutorul ecografiei.
Detalii

Punctie tiroidiana aspirativa cu ac fin


Dermatoscopie

 In cadrul Centrului Medical Promedis puteti beneficia acum de examinari dermatoscopice cu inregistrea leziunilor efectuate cu un dermatoscop de ultima generatie DERMLITE 4 prevazut cu functii suplimentare care permit o mai buna vizualizare a modificarilor de culoare si structurale ale leziunilor pigmentare, comparativ cu dermatoscoapele de generatie mai veche.  
Detalii

Ecografie sold nou nascuti

Incepand cu luna octombrie 2015 in cadrul Policlinicii Promedis se efectueaza ecografii de sold pentru nou nascuti
Detalii

Abonare newsletter


Colt | © Copyright My Medical
Home| Servicii| Medici| Tarife| Reduceri - oferte speciale| Contact| Programare online
Colt