Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Title Image

Pediatrie

Pediatrie

Centrul Medical Promedis Cluj asigură servicii medicale de Pediatrie în scopul prevenției, diagnosticării și tratării afecțiunilor copilului – de la nou-născuți, până la vârsta de 18 ani, precum și pentru a urmări o creștere și o dezvoltare armonioasă a acestora. 

Ca centru de pediatrie, vă oferim următoarele servicii medicale:

  • Consultații de pediatrie generală pentru afecțiuni acute și cronice;
  • Evaluare pediatrică de rutină pentru nou-născuți, sugari, copii preșcolari și școlari;
  • Diagnosticul, tratamentul și monitorizarea afecțiunilor acute și cronice specifice patologiei pediatrice (afecțiunile aparatului respirator superior și inferior, afecțiuni ORL – cum ar fi rinofaringita, amigdalita, laringita, traheobronșita, pneumonia, astmul bronșic, vegetații adenoide, otita, sinuzita; tuse, febră, respirație dificilă etc.; afecțiuni digestive – de exemplu: dureri abdominale, vărsături, constipație, diaree, inapetență, colici abdominale, parazitoze digestive etc.; afecțiuni reno-urinare – ex: infecții, litiază; alergii);
  • Evaluarea creșterii și dezvoltării pe etape de vârstă;
  • Evaluarea copiilor cu probleme nutriționale, investigarea carențelor de vitamine și minerale;
  • Consiliere în îngrijirea și alimentația sugarului și copilului;
  • Plan de examinări imagistice și de laborator specifice bolilor pediatrice; ecografie pediatrică.

Dacă aveți nevoie de consult sau asistență medicală, Centrul Medical Promedis din Cluj-Napoca vă stă la dispoziție!

FEBRA

Febra la copii este întotdeauna un semnal de alarmă pentru părinți. Fie că este vorba de o simplă răceală, gripă sau o altă infecție din corp, creșterea temperaturii este considerată de specialiști o reacție normală a corpului. De fapt, febra reprezintă modul prin care corpul uman luptă pentru a se apăra de infecții.

Febra reprezintă o creștere a temperaturii corporale deasupra variației circadiene normale. Ritmul circadian al temperaturii este asociat cu variații caracteristice de 0,5°C, dar uneori acestea pot să ajungă la 1°C între valoarea minimă de dimineață și cea maximă de după-amiază.

Temperatura rectală (internă)  este în general mai mare cu 0,6°C față de cea axilară (externă). Astfel, temperatura peste 38°C este considerată febră, iar între 37-38°C – subfebrilitate.

Acasă, trebuie să se țină  cont de 3 lucruri foarte importante dacă cel mic are febră:

  • să se reducă temperatura;
  • să se prevină deshidratarea;
  • supravegherea oricărei schimbări a stării de sănătate a copilului care ar putea să îi pună viața în pericol.

Sub vârsta de 3 luni, se recomandă examinarea pacientului în cadrul unui centru de pediatrie, de către medicul specialist. Nu se va administra niciun medicament înaintea consultului de specialitate.

Dacă sugarul e mai mare de 3 luni și nu prezintă alte simptome se recomandă antitermice – paracetamol și/sau ibuprofen – separat sau alternativ –  preparate cu concentrație specifică copilului, iar doza calculată per kg corp. Medicamentele pentru scăderea febrei au efect temporar și ele nu tratează în nici un fel infecția, de aceea febra va reveni atât timp cât există infecția.

Indiferent de vârstă, dacă există simptome asociate, care sugerează o boală, o infecție sau o complicație a febrei,  vi se va recomanda să aduceți copilul la medic spre examinare – fie la cabinet, într-un centru de pediatrie, fie la camera de gardă. Copilul mic prezintă un risc crescut de a face crize convulsive în cursul febrei, mai ales dacă există un istoric de astfel de atacuri (ar putea fi implicată și predispoziția genetică).

Simptome care, combinate cu febra, pot fi indiciul unei probleme mai grave:

  • Pierderea poftei de mâncare, lipsă de energie, paloare sau alte schimbări în comportament și aspect;
  • Erupție cutanată;
  • Dificultăți de respirație, chiar și când are nasul perfect curățat;
  • Vărsături, diaree;
  • Copilul pare în delir, are ochii „de gheață”, e apatic sau iritabil.

Atenționări: Înainte de a folosi orice fel de medicament, consultați medicul, pentru a se evita supradozajul.

Aspirina trebuie evitată la copiii cu infecții virale din cauza posibilității apariției sindromului Reye, care apare în asociere cu infecțiile virale.

Centrul Medical Promedis Cluj pune accent pe medicina preventivă, astfel vă stăm la dispoziție cu servicii medicale și îndrumare în cadrul specialității Pediatrie, pentru ca dezvoltarea copilului dvs. să fie una armonioasă, urmându-și făgașul normal.

Brânza de vaci

Pentru sugar se preferă brânza preparată din lapte de vacă proaspăt, cu adaos de calciu lactic. Se procedează astfel:

  • Într-un ibric se încălzesc 200 ml lapte de vacă cu două tablete a câte  500 mg calciu lactic, amestecând tot timpul.
  • Când începe coagularea cazeinei și apar grunji, se ia de pe foc amestecând în continuare, până se separă lactoserul. Se strecoară şi se dă prin sită.
  • Dacă se lasă pe foc până la separarea evidentă a lactoserului uşor verzui va rezulta o brânză prea uscată.

Brânza de vaci se poate obţine şi din lapte nefiert astfel:

  • Se pune laptele nefiert la prins, în vas emailat sau borcan, la temperatura camerei de 17-20ºC.
  • După ce s-a prins laptele, se încălzeşte uşor pentru a-i grăbi coagularea şi apoi se strecoară prin tifon sau sită, pentru a separa brânza de zer.
  • Dintr-un litru de lapte se obţin 100-120 g brânză de vaci.

Se poate obţine brânza de vaci şi din lapte fiert cu adaos de iaurt (500 ml lapte fiert şi răcit la 37ºC se amestecă cu o lingură de iaurt – 15g – şi se lasă la prins), zeamă de lămâie (în 500 ml lapte fierbinte se adaugă 6 linguriţe zeamă de lămâie) sau cheag (se fierb 500 ml lapte, apoi se lasă să se răcească la 37ºC, când se adaugă o linguriţă de cheag. Se lasă la temperatura camerei 12 ore, iar apoi se strecoară).

Informațiile oferite sunt cu caracter medical, fără a da sau stabili diagnostice sau tratamente medicale. Aceste informații nu pot înlocui sfatul medicului în urma unui consult efectiv. Pentru tratamente medicale, vă rugăm să vă adresați personal medicilor de specialitate pentru consult. 

Promedis include un centru de pediatrie performant, cu medici specialiști dedicați domeniului lor de activitate. Dacă aveți nevoie de asistență medicală, vă puteți programa telefonic sau prin formularul de programare online.

Orar Pediatrie

Marți 08:30 - 11:30
Vineri 14:00 - 17:00
pediatrie

Medici disponibili – Pediatrie Cluj

Cu un centru de pediatrie integrat și aparatură modernă, de ultimă generație, medicii din cadrul Centrului Medical Promedis Cluj vă stau la dispoziție cu servicii medicale de cea mai înaltă calitate. Urmărește-ne și pe rețelele de socializare! În cadrul specialității de Pediatrie, sunt disponibili următorii medici:

dr Maier Mirela pediatrie ecografie
Dr. Mirela Maier
Pediatrie

Medic specialist pediatru, Dr. Mirela Maier oferă consultații de specialitate, având competențe în ultrasonografie generală, ecografie abdominală copii, ecografie șold nou-născuți.

Aveți nevoie de asistență medicală? Vă așteptăm cu drag!